tirsdag 27. juli 2010

Dramatisk helg med god slutt

På lørdag fikk jeg telefon om at Ivan hadde blitt påkjørt! Jeg var på jobb, og kastet meg i bilen (veldig forståelsesfulle kollegaer). Han var i live, men det kom fæle surklelyder fra han. Vi var sikre på at eneste løsning var å avlive han... Vi fikk komme inn til Oslo Dyreklinikk hvor han ble undersøkt og tatt røntgenbilder av. De var veldig hyggelige og flinke forresten.

Det viste seg at han hadde blødninger i lungene, og at det var derfor surklelydene kom rett etter at han var truffet. Veterinæren sa at dette kunne gå over av seg selv, og han ble værende igjen til observasjon. Han var ikke stabil nok til at de kunne ta røntgen av resten av kroppen hans, siden de ville bli nødt til å bedøve han. Da vi reiste fra han var jeg veldig i tvil om vi hadde valgt riktig. Hva om de fant ut at han måtte opereres for noenogtjuetusen? Har jeg råd til det? Og hvis ikke, er det riktig at han må lide et helt døgn før han får slippe? Som det kanskje fremkommer hadde jeg ikke forsikring. Men det skal jeg ha nå!

Dagen etter hadde de fått tatt røntgen, og de ringte og fortalte at det ikke var noen brudd! :) Jeg ble veldig lettet, men vi klarte ikke å slappe av helt enda. Han ble igjen enda en natt til videre observasjon, slik at de kunne gi han oksygen om han fikk behov for det. I går fikk jeg telefon om at han var friskere og at han kunne hentes :) De måtte ha hansker for å undersøke han, og det er et godt tegn. Han har jo egne meninger når det gjelder menneskelig kontakt, det skal være på hans premisser. Jeg kan bare ikke tro at det har gått så bra!

Nå om dagen ligger han innendørs, men her er et bilde fra et av favorittstedene ute. Har ikke noe bilde av han fra etter ulykken, men kan fortelle at han ser litt pjusk ut. Tror sjokket gjorde at han mistet en del pels, jeg ser det tydelig på halen. Ellers er det eneste man kan se et lite sår på haka og en litt stiv gange. Vi får håpe at han nå har 8 liv igjen!

mandag 19. juli 2010

Mer roseblomstring

Nå begynner rosene å blomstre skikkelig, her kommer noen bilder av hva som skjer akkurat nå:)


Denne hvite rosen er en stilkrose med buskform som heter Memoire. Den skal bli ca. 70 cm. høy og er H4. Den bestilte jeg på nettet og plantet som en liten jordklump i våres, og nå har den kommet med en rose:) Håper på flere, men kan ikke se noen knopper enda. Ikke verst å få bare en, det så dårlig ut her en stund. Siste gangen jeg kjøper rose på nett, de er så små og dessuten ikke så veldig mye rimeligere i pris. Mye artigere å plante de når de er litt mer etablert spør du meg. Men såklart verdt det om man kan få tak en type som man ikke finner andre steder;)

Her står den sammen med Bonica, se forskjellen i størrelse på blomstene! Den dufter faktisk sånn gammeldags rosesåpe synes jeg.

Kongen av rosebedet :) De klarer han hvertfall ikke å ødelegge, det er dagliljene han knasker på for tiden...

Buskrosen Rokoko sammen med klaserosen Dronning Margrethe. De har nesten samme farge, men Rokoko har mye større blomster. Bonica har vokst fort og falt litt sammen foran.


Rokoko, favoritten :) Her har den blitt så tung at jeg måtte holde opp rosene, det viser hvor store blomstene blir. Rokoko synes jeg har den beste duften :)



Og tilslutt en annen hvit stilkrose, Pascali. Helt nydelig! Har plantet ti stykker av den på rekke, for å prøve å lage en liten rosehekk ved innkjørselen :)




Det regner her idag, det trengtes nok. Og så blir det vakre bilder med litt regndråper :) Ha en fortsatt fin uke!

tirsdag 6. juli 2010

Roser og clematis

Endelig har rosene begynt å blomstre skikkelig:) Det er høydepunktet i hagen selvfølgelig!


Dette over og under er en rose som heter Dronning Margrethe. Den er en lav og kompakt klaserose som er ganske hardfør. Den blir 40-60 cm høy og er remonterende. I fjor blomstret den fra juni og helt til frosten kom. Jeg er ingen roseekspert, men denne må jeg kunne anbefale;) Også er jo fargen nydelig... Den var noe av det aller første jeg plantet her i fjor. Hehe, det var nesten ikke noe hage i det hele tatt da, men rose skulle det være! Jeg laget et rosebed som faktisk viste seg å være et perfekt sted, nybegynnerflaks? Der er det sol nesten hele dagen og utover kvelden, og dyp jord som ikke tørker ut. Det virker som om alt vannet renner ned dit og sørger for at det alltid er litt fuktig.

Her er den litt mer sprunget ut. Jeg synes rosene er finest sånn, før de er maks utsprunget:)

Dette bildet nedenfor er også en klaserose, Bonica 82. Den kjøpte jeg faktisk fordi jeg kjente den igjen fra bloggen til Tonerose. Håper du ikke har noe imot at jeg laget en kobling til deg Tonerose, det er ment som et kompliment :) Dette er også en tøffing av en rose, hardfør mot kuldegrader og sykdommer. Den er anbefalt av Norsk roseforening, se her!


Jeg må innrømme at jeg liker den best når den er litt bleket av sola som her, den er ganske sterk rosa til å begynne med.

Her kan du se hvor rosa knoppene er på Bonica 82 ...hmm..


Her er nok den jeg liker aller best (foreløpig) buskrosen Rokoko. Jeg elsker denne, fargen, de store blomstene og høyden :) Og så dufter den mye mer enn de andre to.



Her er de alle tre, pluss en stilkrose jeg venter på. Egentlig har jeg veldig lyst til å ommøblere litt i dette bedet, men jeg tør ikke... Om jeg skal tørre må jeg gjøre det til høsten eller våren? Til og med jeg skjønner at det ikke er noe sjakktrekk i gjøre det nå mens det blomstrer. Eller er det bare en myte? Jeg har plantet noen hvite phlox og brudeslør, som ikke har fått knopper enda. Sneglene var veldig glad i brudeslør, så de har fått en tøff start. Jeg aner ikke om det blir bra, men tanken var jo å få en "sky" av brudeslør rundt rosene...Hittil er det ikke det. Jaja, det kan jo fortsatt skje (superoptimist?).

Clematisen fra i fjor overlevde jammen :) Dette er Warszawska Nike, tydeligvis en ganske tøff sort som overlevde denne vinteren! Om den tilhører gruppe 2 eller 3 finner jeg ikke ut av, det er visst uenighet om det. Men jeg beskjærte den ikke, og det ser ut til å gå bra.





I år plantet jeg en til ved siden av, planen er å dekke over de steinene så mye som mulig.

Denne heter Nelly Moser, gruppe 2, og blomstrer som bare det, se alle knoppene! Jeg må nok komme tilbake med flere bilder senere.



Det var det for denne gang:) I morgen skal jeg på jobb igjen, og blir borte en uke. En uke borte fra hagen! Akkurat nå som det er så mye som skjer, off... Det blir nok gøy å komme tilbake, håper ikke jeg går glipp av noe.

Ha en fin uke!!

torsdag 1. juli 2010

Plantasjen & Hageland ♥ og katteterror ;)

I love it! Vi shopper i vei, har ikke alltid noe bed, men det får plass et sted :) Tar ikke vare på kvitteringene, for jeg har ikke så veldig stor interesse av å vite hvor mange tusen vi har brukt der. Den som sier at lykke ikke kan kjøpes for penger tar ihvertfall feil :)

Denne har vært på ønskelisten lenge, og jeg har aldri funnet den på Plantasjen. Vi var en tur innom Hageland på Nordstrand og der var den!

Den heter Blå valmuesøster, Meconopsis x "Lingholm". Den er flerårig som alt annet i hagen her (bortsett fra noen sommerfugl-lavendel som jeg trodde var flerårige) og kan bli 80 cm høy. Den blomstrer i april/mai står det på plantelappen. Det gjenstår å se, nå er den nok bare 30 cm høy og det var juni da den blomstret. Jeg synes den har en helt fantastisk farge! Jeg har lest at den kan være litt vanskelig å få til, men man må jo prøve.


























Jeg skulle hatt noen bilder fra når de var plantet ut, men jeg reiste på jobb og da jeg kom tilbake var det ferdig blomstret. Flaks at jeg rakk å ta noen bilder, nå får vi bare vente til neste år og se om de overlever:)

Det ble noen flere Iris Germanica også:)

Hvite akeleier har jeg også ønsket meg en stund, og på Hageland fant jeg en skikkelig stor og tett type:)

Ivan tatt på fersken når han knasker ivei på phloxen! Han må stadig vekk jages vekk fra blomstene, enten spiser han på de eller så ligger han midt oppi... Om vi prøver å dytte han vekk så gjør han seg så tung og stiv som han bare kan, med tenner og klør. Viljestyrken er det ikke noe å si på, det eneste som får han til å flytte seg er å gi en liten dusj med vannslangen!


Det blir heldigvis tid til å jakte litt på insekter inni mellom sabotasjen av blomstene ;)




Det ble med enda en Rhododendron impeditum, det er halv pris på rhododendron på Plantasjen nå! De fleste er ferdigblomstret, det er vel derfor de selges billig. Vi fant en som vi fortsatt kan få litt glede av:) Jeg synes disse små rhododendronene er så søte, den fikk plass i steinbedet, der er det alltid mulig å lage plass:)

Denne heter Agapanthus praecox, også kalt Lily of the Nile, men det er ikke en lilje. Den stammer fra Sør Afrika. Ifølge Wikipedia er det til tross for at den har blitt nøye studert litt uenighet om hvor mange arter den er delt inn i, dette varierer fra 6-10. Vi trodde den var vinterherdig, men det er den nok ikke. Jeg tenker naturen får gå sin gang, da jeg ikke har noen egnet plass å overvintre den på.

Oj, nå så jeg plutselig at det ble mye i blått og lilla! Det er ikke bevisst, kanskje jeg er i blå/lilla modus for tida:) Det er faktisk enda flere planter i samme fargene som vi har kjøpt, jeg legger de vel ut når jeg har navnene tilgjengelig.

Jeg rasket med meg noen fler sommerfugl-lavendel, jeg har blitt helt forelska i de... Greit nok at de ikke kommer tilbake neste år, men de kostet bare 29 kr for en liten på Plantasjen. Jeg hadde en ledig plass hvor det bare kommer ugress, og jeg ville ikke plante noen stauder der siden den plassen sannsynligvis forsvinner neste år når vi flytter på en mur. Da var det jo en perfekt anledning til å plante disse der:) Det lukter helt nydelig av de, og det passer bra siden de er rett utenfor døra.

God helg! Håper finværet holder seg :)