søndag 23. mai 2010

Vår andre vår her og blomstring i hagen :)

Våren er den beste årstiden som finnes, hvertfall når man har hage! Vi plantet en del løker i høst, krokus, tulipaner og påskeliljer. Ser at noen kaller de for pinseliljer, er det ulikt ord for samme sak eller er det faktisk forskjell på de to? Uansett, nå har det dukket opp en del blomster, hvem hadde trodd at det var SÅ kult?? Har ikke brydd meg så mye om blomster eller planter før, men nå er hodet helt fullt av blomster :) Her er bilder av det som har dukket opp hittil. Krokusen kom jo først, angrer på at jeg ikke plantet fler! Men har plantet en del høstkrokus også, så håper å se de igjen til høsten.



Se her kom det noen ved de små ferskentrærne vi plantet i fjor:) De ser ganske stusselige ut på dette bildet uten blader. Vi visste at det var store sjanser for at disse trærne ikke kom til å overleve (spesielt med den ekstremvinteren vi hadde i år!), men tror du ikke at de har overlevd?! Se her...







Da er det vel håp for det meste vel, hehe! Vi plantet også noen dvergkirsebærtrær i fjor, og de har også overlevd. Her er de tidligere i år med krokus... Til høsten skal jeg stappe bedet fullt av krokusløker, så det blir et teppe under trærne til neste vår:)


ehm, den stygge hvite duken som synes i bakgrunnen er fiberduk som funker som et skille mellom plenen og gråstein vi har lagt inntil gjerdet. Samboeren la dreneringsrør langs gjerdet i fjor, og så la vi stein oppå. Dette for at det ikke er bra å ha jord inntil gjerdet, da råtner det vel til slutt. Det er ikke bra hvertfall, sier smarte mannen. Og da tror jeg på det ;) Vi har vanvittig mye stein, så det gjelder å bruke det til det man kan så vi blir kvitt litt. Det blir hvit grus langs gjerdet i løpet av sommeren håper jeg. Vi har så mye å gjøre!

Her er trærne idag, de blomstrer de også :)


Duken er der fortsatt, men synes det ser litt bedre ut med bark rundt trærne, det ser liksom mer ryddig ut med bark i stedet for bare jord hvor ugresset kan sette seg. Bark har jeg helt på hvor jeg kan, stor forskjell!



Synes de trærne er så søte, de passer så fint i den lille hagen vår, miniatyr er bra :)

Det er faktisk en del tulipaner og påskeliljer som ikke har kommet, sporløst forsvunnet... Skikkelig kjipt, det var en noen jeg hadde gledet meg veldig til.


Blant annet denne, en type fylt påskelilje (eller pinselilje, jeg vet fortsatt ikke om jeg sier riktig) som heter Narcissus poeticus 'Plenus'. Se så fin! Den dufter visst også godt.
Jaja, borte er den. Det var den jeg hadde gledet meg mest til, så jeg skal prøve igjen!

Den som gir seg er en dritt som man sier, denne blomsten skal jeg bare ha neste vår ;)






Denne tulipanen har heller ikke vist seg.
Den heter Tulipa clusiana 'Lady Jane'.

Veldig synd at noen ikke kommer opp, men det er vel ulike grunner til det. Har fått helt tulipandilla, så til høsten skal det plantes løker tett i tett! Det er så utrolig gøy når de kommer, lyser opp :)













Her er noen tulipaner og påskeliljer som har kommet hos oss, og de er til stor stolthet og glede, hehe, mine første tulipaner :)



Nydelig farge på disse rosa fylte tulipanene, de heter Angelique.


Her er en annen lys, fin tulipan som heter White emperor 'Purissima'. Trodde den skulle være helt hvit, men den lysegule fargen er jo kjempefin! Her kan man se litt av Østensjøvannet i bakgrunnen også :)

Rhododendron er på vei, knoppene blir større for hver dag. Den er lys rosa, håper den kommer mens tulipanene fortsatt er der, det hadde blitt fint...


Noen hvite påskeliljer som har kommet, er de ikke fine? Synes de er mye finere enn de vanlige knall gule;) Disse har jeg faktisk flytta etter at de begynte å komme opp av jorda, var litt i tvil om det skulle gå bra. De stod i en skråning med hard leirejord jeg skulle pynte, men syntes synd på dem når jeg så at de strevde med å komme opp av den steinharde jorda... Dessuten fant vi ut av at vi måtte gjøre noe annet med den skråningen, det måtte litt tøffere skyts til der...

Her har vi handlet inn til leireskråningen! Den kommer det flere bilder av senere, før og etter. Er egentlig ikke så glad i vintergrønne nålegreier, men det fantes mange kule varianter jeg ikke hadde sett før:) Vi har kjøpt inn fire ulike vintergrønne som skal pynte opp i skråningen. Flateiner Nana, krypeiner "Blue Chip" og ertesypress Filifera Nana. De lilla er små rhododendron Impeditum, de blir bare en halvmeter høye. Pusen er alltid der det skjer ;)

Liljene har overlevd, yes :) Gleder meg til de blomstrer!



Det ene rosebedet på bildet ovenfor begynner å vokse veldig nå som det er så varmt. Der vokser klaserosene Dronningen av Danmark og Bonica, stilkrosen Memoire og buskrosen Rokoko. Memoire er ny i år, den kom i posten fra Zimtrade tror jeg... eller var det Bakker, det husker jeg ikke. Har bestilt helt vilt på impuls, plutselig kom alt på en gang i posten her! Da hadde vi problemer, vi hadde jo ikke laget nok bed... Det kommer nok bilder av de når de begynner å blomstre:) Bak rosene inntil den lille steinmuren har jeg plantet to klematis av typen Miss Bateman. Så de på Plantasjen og ble så fristet... Impulskontroll, hva er det? De rare pinnene er støtte for et slags kiwitre :p


Håper den klatrer og sprer seg som en fin bakgrunn for de rosa og hvite rosene som står der.

I dette bedet står en ny klematis i år, Nelly Moser og stilkrosen Peace. Det spørs om den rosen kommer seg, fikk den som bar rot i posten for noen uker siden, og den ser ganske trist ut. Trodde lenge den var død, men nå har det kommet et bittelite blad på den. Vi får se:)

Så, det morsomste av alt - magnoliatreet! Det har overvintret fint og blomstrer med vakre hvite blomster. Tror det heter Magnolia Stellata. Det er ganske lite, tenker det blir enda finere når det vokser seg større.






knoppene ser helt blekrosa ut...


Se :) De lukter veldig godt også.



Til slutt noe jeg ikke har hatt noe med å gjøre, en skråning full av hvitveis og scilla :)

Vi har fortsatt mye jobb igjen før vi er ferdig ute. Men det er deilig at det begynner å ta form, og at det er masse som vokser og gror og tar oppmerksomheten litt bort fra det vi ikke har rukket å gjøre enda :)

Ha en fortsatt fin vår!

- Line

2 kommentarer:

  1. Skal bli spennende å se om du får til klematisen der du har satt den! Jeg ser du har satt den i en solrik skråning uten noe som dekker rundt den nederst. Jeg leste et sted at de vil ha mye sol øverst, men skygge nederst...
    Jeg har kjøpt tre stk diverse typer for en god stund siden, men de står fortsatt og venter på å settes i bakken... Men først må jeg tenke og fundere litt, over hvor de forhåpentlig vil klare seg og trives ... : )

    SvarSlett
  2. *Kremt* fikk den ikke til for å se det sånn... Den ble helt i skyggen av rosene som tok helt av. Dessuten vil den nok ha mer å klatre på. Tanken var jo som du sier, at rosene skulle gi den skyggen den trengte nederst. Det er ikke alltid tanken som teller, det ble ikke sånn i praksis ;) Men den lever, tenkte å flytte den et annet sted. Jeg har to andre som får masse sol og ikke har noe skygge nederst, men de ser ut til å trives.

    SvarSlett