tirsdag 6. juli 2010

Roser og clematis

Endelig har rosene begynt å blomstre skikkelig:) Det er høydepunktet i hagen selvfølgelig!


Dette over og under er en rose som heter Dronning Margrethe. Den er en lav og kompakt klaserose som er ganske hardfør. Den blir 40-60 cm høy og er remonterende. I fjor blomstret den fra juni og helt til frosten kom. Jeg er ingen roseekspert, men denne må jeg kunne anbefale;) Også er jo fargen nydelig... Den var noe av det aller første jeg plantet her i fjor. Hehe, det var nesten ikke noe hage i det hele tatt da, men rose skulle det være! Jeg laget et rosebed som faktisk viste seg å være et perfekt sted, nybegynnerflaks? Der er det sol nesten hele dagen og utover kvelden, og dyp jord som ikke tørker ut. Det virker som om alt vannet renner ned dit og sørger for at det alltid er litt fuktig.

Her er den litt mer sprunget ut. Jeg synes rosene er finest sånn, før de er maks utsprunget:)

Dette bildet nedenfor er også en klaserose, Bonica 82. Den kjøpte jeg faktisk fordi jeg kjente den igjen fra bloggen til Tonerose. Håper du ikke har noe imot at jeg laget en kobling til deg Tonerose, det er ment som et kompliment :) Dette er også en tøffing av en rose, hardfør mot kuldegrader og sykdommer. Den er anbefalt av Norsk roseforening, se her!


Jeg må innrømme at jeg liker den best når den er litt bleket av sola som her, den er ganske sterk rosa til å begynne med.

Her kan du se hvor rosa knoppene er på Bonica 82 ...hmm..


Her er nok den jeg liker aller best (foreløpig) buskrosen Rokoko. Jeg elsker denne, fargen, de store blomstene og høyden :) Og så dufter den mye mer enn de andre to.Her er de alle tre, pluss en stilkrose jeg venter på. Egentlig har jeg veldig lyst til å ommøblere litt i dette bedet, men jeg tør ikke... Om jeg skal tørre må jeg gjøre det til høsten eller våren? Til og med jeg skjønner at det ikke er noe sjakktrekk i gjøre det nå mens det blomstrer. Eller er det bare en myte? Jeg har plantet noen hvite phlox og brudeslør, som ikke har fått knopper enda. Sneglene var veldig glad i brudeslør, så de har fått en tøff start. Jeg aner ikke om det blir bra, men tanken var jo å få en "sky" av brudeslør rundt rosene...Hittil er det ikke det. Jaja, det kan jo fortsatt skje (superoptimist?).

Clematisen fra i fjor overlevde jammen :) Dette er Warszawska Nike, tydeligvis en ganske tøff sort som overlevde denne vinteren! Om den tilhører gruppe 2 eller 3 finner jeg ikke ut av, det er visst uenighet om det. Men jeg beskjærte den ikke, og det ser ut til å gå bra.

I år plantet jeg en til ved siden av, planen er å dekke over de steinene så mye som mulig.

Denne heter Nelly Moser, gruppe 2, og blomstrer som bare det, se alle knoppene! Jeg må nok komme tilbake med flere bilder senere.Det var det for denne gang:) I morgen skal jeg på jobb igjen, og blir borte en uke. En uke borte fra hagen! Akkurat nå som det er så mye som skjer, off... Det blir nok gøy å komme tilbake, håper ikke jeg går glipp av noe.

Ha en fin uke!!

7 kommentarer:

 1. Så nydelige roser og klematis.
  Skal si det spirer og gror hos deg.
  Jeg har også plantet brudeslør, de første ble det ingenting av, men nå har jeg plantet igjen og det ser ut til å gå bedre.
  Ønsker deg en fin uke på jobb.
  Klem fra Mio

  SvarSlett
 2. Nydelige roser, og klematiser:)

  Ang. beddet som du har lyst til å ommøblere... Jeg pleier å flytte plantene når jeg føler for det, men her oppe har vi et ganske fuktig klima, så da går det som regel bra. Dere har det vel en god del tørrere, så jeg tror nok jeg ville ha ventet litt... Om du flytter dem nå, må du i alle fall vanne myyyye;)

  SvarSlett
 3. Så kjempelekkert å la klematis kle fjellet :) Nydelige sorter du har! Nelly Moser står på ønmskelisten, Warszawska Nike har jeg. Jeg klipper min helt ned om våren og den kommer som et skudd og dekker et stort område med et vell av blosmter hvert eneste år. En trofast sliter!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for at dere legger igjen en kommentar:) Det var veldig hyggelig å komme hjem til igår.

  Ninni; takk for tipset, den skal klippes neste vår! Jeg ser nå at den ikke er like fyldig som Nelly Moser har blitt, så den vil nok ha godt av å bli klippet. Det "fjellet" klematisen klatrer på er egentlig en stabel av steiner som utgjør et blomsterbed på toppen. Det så ikke så pent ut nedenfra, så da måtte vi ha noe til å klatre på det:) Vi har laget noen rare løsninger her, skal legge ut før-og etter bilder senere. Tenker vi skulle leid inn deg da vi flyttet inn her :)

  Mio: Brudesløret har fått knopper mens jeg var borte! Så kanskje dette vil funke likevel, det har blitt ganske mye høyere enn jeg trodde det ble, men det kan bli fint tror jeg.

  Monica: Så koselig å få en kommmentar fra deg også:) Takk for tips om ommøblering, tror jeg manner meg opp til våren igjen. Rosebedet har vokst helt vilt på en uke, tror ikke det er plass i lengden der. Men jeg liker at der ser vilt ut, så i år får det være:)

  SvarSlett
 5. Så flott blogg du har Line og som helt klart viser en like flott hage.

  Det ser ut til at vi faktisk har ganske lik smak når det gjelder planter, jeg ser i allefall mange av de samme som jeg har i hagen. I går var jeg faktisk og kjøpte roser på Plantasjen for noen av dem som bukket under for den harde vinteren. Og de som ble med hjem var nettopp Bonica og Rokoko. Bonica har jeg hatt før - den var faktisk ikke død, men besto bare av villskudd. Er veldig spent på Rokoko.

  Og du, etter hva jeg kan se av bakgrunnen på en del av bildene dine tror jeg at vi bor maks 5 minutters gange unnå hverandre :-)

  Gleder meg til å følge bloggen din videre.

  SvarSlett
 6. Så nydelige roser du har! Kjempefine bilder :-)

  SvarSlett