lørdag 4. september 2010

Steinbedet og støttemur, før og etter!

Nja, steinbed er kanskje ikke helt korrekt å kalle det, men det er hvertfall en haug av steiner som danner mange bed:) Vi har et litt vanskelig uteareal, for som sagt før så var det ingenting som var opparbeidet når vi flyttet inn. Det har ikke vært mulig å komme fram med noen maskiner her, og det fantes bare stein og atter stein... Så det har vært om å gjøre å være kreativ, noe min bedre halvdel har stått for mesteparten av. Vi har vært nødt til å bruke noe av all den steinen, siden det ikke var lett å trylle den vekk;)

Vi begynte ifjor med å rydde dette området (det er forøvrig alt annet enn ryddig nå), for vi tenker å lage en stor terrasse der. Men det får bli neste år igjen, ting tar tid! Min kjære har kjørt trillebårlass på trillebårlass med jord herfra til forsiden av huset. Steinen har han plukket ut og samlet i en haug her som man ser på bildet. Mursteinen lå der fra før av, den er et kapittel for seg selv, en evig plage for oss. Men vi la den ut på finn.no gratis for at noen skulle komme og hente den, og den forsvant:) Man kan se på bildet at det er en grøft der hvor trillebåren står, der skal muren komme.


Her har vi begynt å støpe en såle med forskalingsblokker. Det tok lang tid å blande betong, bære betong, blande betong, bære osv. Armeringsjern er boret ned i fjellet.

På bildet under har han begynt å stable støttemur. Jeg bar ikke flere enn to skal jeg være ærlig, de var veldig tunge... Steinhaugen som ligger foran der har vi kastet bak muren, for å fylle opp og lage god drenering. Så ble vi kvitt litt stein der også:)


Her er muren så godt som ferdig, med en liten vei oppå, se den hvite grusen. Den lille veien går i en ganske skarp sving fra der hvor den røde sementblanderen står. Det var bare en trapp fra innkjørselen og ned til huset, så det ble veldig greit med en vei også. Steinbedet ble laget på skråningen ovenfor veien, både for å pynte og for å få brukt stein.

Her er noen bilder fra hvordan steinbedet og støttemuren ble! Det er ikke mitt verk, kun min kreative samboer. Han har lagt steinene så de danner mange bed, lagt fiberduk og fylt på med jord.

Dette er fra tidlig i våres, tatt overifra, blomstene har såvidt begynt å vokse.

Vi har både plantet krypende blomster og høye, for å dekke over så mye som mulig av de store steinene.
Her er en samling av litt av hvert (sedumvarianter?) som har vokst sammen, synes det er kult at de legger seg utover steinen. Sådd fra frø, husker ikke navn i farta.
Tidligere i sommer, agapanthus, løytnantshjerte og en krypende type campanula. Rosa phlox foran, de dufter så godt:) Ytterst på bildet til høyre kryper en vinca major (gravmyrt).


Dette bildet tror jeg ble tatt i august og viser hvordan det ser ut når der er på sitt beste:) Her er liljen Triumphator, litt phlox, Georginer fra en søt nabo, en daglilje, lavendel og litt annet.

Nå nylig er dette bildet tatt...


Arctic fire Dianthus( engnellik) , en klatrende staude vi har sådd fra frø. Her klatrer den sammen med en type klematis som ikke har blomstret i år, også sådd fra frø.

En lilje jeg ikke husker navnet på, den dufter veldig sterkt og godt!


Det er egentlig unendelig mange steder å "stappe inn" små planter i...

Tenker det snart er tid for å fylle steinbedet med tulipanløker og andre godsaker, tanken er at det alltid skal blomstre noe der. Oj, dette ble et langt innlegg, håper folk gidder å kikke gjennom det likevel:)

Ønsker alle en fin søndag!

2 kommentarer:

 1. Litt av en jobb dere har hatt. Det ble kjempefint og sånn som det spirer og gror hos deg.
  Nydelig.
  Jeg synes vi har hatt mye stein her, men det blir bare en brøkdel av det dere har. Har blitt kvitt det meste av steinene da det lange bedet ble laget.
  Takk for titten.
  Ønsker deg en kjempefin søndag.
  Klem fra Mio

  SvarSlett
 2. Hei.
  Jammen har dere vært flinke!
  Det ble jo kjempefint :-)) Og så fint som det blomstrer og det er jo bare så kjempefint med alle de flotte plantene inne imellom steinene!
  Jeg er virkelig imponert...
  Ha en fin dag!
  Klem fra Line

  SvarSlett