torsdag 17. juni 2010

Ny veranda, noen blommor og "blomsterslang"!

Mye er gjort allerede i år, jeg synes vi har vært flinke! Kanskje spesielt min bedre halvdel, som desverre er sterkere enn meg, og dermed ender opp med å måtte gjøre det tyngste arbeidet. Når vi malte huset var det han som måtte henge i en sele for å nå de høyeste plassene, og nå har han laget ny veranda til oss.

Sånn så det ut før. Her kan du se de gamle plankene. De var nok engang hvitmalte, men har flasset av, og var råtne flere steder, det så vi da de ble dratt av. Gelenderet lyser jo opp på dette bildet, det var akkurat nymalt. Det var ikke langt unna like ille som gulvplankene før det ble malt...


De blanke platene kalles Til-Tak, de brukes under plankene for å gjøre det vanntett under verandaen. Da går det an å sitte tørt på terrassen under :)

Platene må legges over hverandre. De er laget sånn at de heller utover, da renner vannet ut foran. Det skal bli en takrenne som leder vannet ut på siden, så slipper vi at det blir et fossefall rett ut ;)

Ferdig veranda! Den ser helt ny ut :) Tenker vi skal beise den, så den blir litt finere i fargen. Her skulle det vært noen blomster, men tror ikke de blir vannet når jeg er på jobb en uke av gangen... Får se om jeg setter en potte med lavendel her, de burde klare seg.


Apropo lavendel, her er siste kjøpet :)

De heter Lavendula Stoechas, den kalles også fransk lavendel eller sommerfugl lavendel.

Tror jeg skal ha flere! Idag plantet jeg to stykker i et bed som er litt tomt, ved siden av en akeleie jeg ikke vet navnet på.Jeg er ganske redd for humler, det har nok sammenheng med at de minner meg om det insketet jeg har absolutt skrekken for - nemlig veps/bie. Men må nok innrømme at denne var ganske søt der den satt... Så søt at jeg turte å ta et nærbilde :)


Disse akeleiene vet jeg som sagt ikke hva heter, men elsker fargen! Jeg sådde den i fjor, akeleier kommer ikke med blomster første året du sår. Skulle ønske jeg hadde sådd fler, men det var litt halvhjertet. Frøene kommer faktisk fra en akeleie vi hadde i verandakassen i den gamle leiligheten vår :) Så det er ekstra gøy at den har kommet opp, og at den har blitt så enormt kraftig. Den vi hadde i verandakassen den gangen var bare en liten pingle i forhold.

Det har også kommet opp en Scilla fra en mix jeg plantet i høst. Dette er den eneste som har kommet opp, men det var jo absolutt den riktige fargen sammen med akeleien og lavendelen: )Denne akeleien har vi røvet på blomsterslang!


Det er ikke tull altså, men det er ikke så tøft som det høres ut heller. Vi har en skrøpelig gammel dame nede i veien her - NEIDA ;) Det er ganske harmløst, det er nemlig en tomt som står tom ved siden av naboen vår. Det er planlagt at det skal bygges firemannsbolig der, men det er ikke tegn til at noen skal begynne med det enda. Jeg var der for å lete etter katten (kronisk engstelig katteeier) og så at det var endel blomster der i blomsterengen jeg kunne tenke meg... Naboen har vært der en tur og hentet seg valmuer, så jeg tok spaden og bøtta fatt og gikk på slang. Denne akeleien er mye høyere enn min lille! Sikkert en halvmeter høy. Noen som vet hva den heter?

Den var ikke lett å få med seg, for den hadde nesten ikke jord. Det var også en jeg ødela røttene helt på, som står i vann nå. Den ser helt fin ut etter flere dager hvor den har stått i vann, men ikke tegn til noen røtter... Skal jeg la den stå i vann en stund til eller kan jeg plante den rett i jorda?

Til slutt må jeg ha med den lille syrinbusken min, den er kjøpt i våres, og fikk faktisk 1 blomst som jeg tok bilde av nå i skumringen. Navnet er Syringa Mme Lemoine. Det er bare å glede seg til neste år :)

I morgen skal jeg gjøre de siste forberedelsene til utdrikningslaget til en venninne. Har fått det ærefulle oppdraget å være forlover, og jeg kan love at det ikke er bare bare å arrangere et utdrikningslag!! Er veldig stresset, på lørdag braker det løs, og da bør alt gå knirkefritt... Og helst litt sol :)

God helg!

4 kommentarer:

 1. Hej Line

  Nu har jeg også set din side - og den er rigtig fin - jeg er også stor fan af akelejer og jeg kan også godt lide sommerfugl lavendel (bare irriterende den dør om vinteren ;-() Jeg glæder mig til at følge din blog og se hvordan vi 2 beginners klarer den ;-)
  Mvh Stig

  SvarSlett
 2. Så koselig veranda, og deilig å få den tett, så dere kan bruke den som overbygg når det regner :)

  Vakre blomster også. Akeleier selvsår seg meget hurtig, og de krysser seg med hverandre, så det er nok mange som ikke har noe navn. Jeg vil tro at den som kommer fra blomsterenga er en slik :)

  SvarSlett
 3. Hei på deg :) Tusen takk for koselig hilsen hos meg! Det er så hyggelig når nye finner veien og skriver noen ord, for da får jeg muligheten til å se nye blogger. Som din fine hageblogg :)

  Så flott dere har bygget om verandaen, flinke og grundige mannen din :) Sommerfugllavendel er kjempesøt, de passet så godt mellom steinene i bedet ditt.

  SvarSlett
 4. Tusen takk for kommentarer! Det var utrolig hyggelig å lese, veldig gøy at noen faktisk kikker på bloggen min:)

  Ninni: Mannen blir alltid glad for å bli kalt både flink og grundig, og attpåtil av noen han ikke kjenner, hehe:)

  Tror de andre akeleiene mine også havner under blomstereng-kategorien også da Margrethe, det føles heeelt greit med et blomsterslag som jeg ikke behøver å prøve å få oversikt over;) Noen er jo greie å kjenne igjen, som akeleiene til Ninni, bla. Nora Barlow.

  Stig, vi får fortsette å blogge gjennom sommeren, gleder meg også til å følge med på hva som gror hos deg!

  SvarSlett